tisdag 7 februari 2012

Nostalgi NOS Autisa 47mm 74cc

För ett tag sedan skrev jag ett litet inlägg om det klassiska trimkitet från Autisa...Fick nys om ett nytt som skulle kosta runt 2500:- och precis som jag misstänkte blev det budgivning och någon betalade över 4000:- så det kitet gick mig ur händerna....

För att börja där det började för mig en gång....då mitt intresse för mopeder tog fart på allvar,så vrider vi tillbaka klockan till sommaren 1990.Jag var 14 år och planerade för fullt inför 15 årsdagen som skulle dröja ända till tidig vår 1991.
Jag fick mitt första motordrivna fordon 1982 eller 83,en Puch Magnum-X (precis som dom jag äger 2 exemplar av idag) Sen rullade det på med Yamaha YZ 80cc osv....och även en Monark (televerksmodell) 1967 årsmodell med 2 växlad Sachs motor som jag körde mycket med innan 15 årsdagen (självklart endast på inhängnade områden)
Tillbaka till sommaren 90,utbudet på trimdelar och kunskapen om vad som fanns var ju minst sagt begränsad då...det var kataloger från Addemoto i Malmö,Alvars racing på Vargön,Motor Höök i Sågen (Vansbro trakten vill jag minnas)som gällde och där i Addemoto katalogen så fanns ju Autisa "big bore kit" till Puch....jag tror att jag hade kunnat offrat min vänstra hand för att bli ägare till detta makalösa trimkit.
Tror jag ägnade mer timmar med näsan i katalogerna än vad en präst ägnar åt nya testamentet under 40 års tjänst.
Men utan moped behöver man ju inget trim...och jag hade ingen moped,inga rika föräldrar....men självklart var ju att jag skulle en moped.
Puch Monza,Yamaha FS1,Honda MB-50 var väl realistiska drömmar för min plånbok (rishögar)...annars var ju dom flesta grabbars dröm då en Honda MT-50.
Av Pucharna var ju igentligen bara Monza av intresse (4 växlade och fartvindkyld)...Puch Maxi tror jag knappt jag visste vad det var ärligt talat.
Men hux flux på sensommaren 90,så fick jag veta att en granne hade en Honda MB 1982 årsmodell stående.
Så jag gick dit med dom 1800:- han begärt och skulle göra affär tänkte ja....problemet var att mopeden stod i pannrumet med 3 kubikmeter ved staplat över sig,men vad fan....lite omstaplande av ved och några svetdroppar senare så stod den där.....skitig och totalt slutkörd......en moped som med endast 8 år på nacken definitivt sett sina bästa dagar.
Hur denna skrothög hamnade i vårt garage och mina 1800:- i hans plånbok vet jag fortfarande inte,men jag kan säga att det är inget jag ångrar.

Då som nu var jag tämligen pedantisk då det gäller att renovera och mopeden plockades ner i molykyler och rengjordes del för del,jag slet hela hösten och vintern med skrothögen.
Farsan lackerade om den,renoverade motorn och morsan klädde om dynan.

Otåliga läsare kanske börjar undra vad har detta med Autisa att göra....Jo...till denna underbara moped beställdes strax före jul 1990 en Autisa 45mm 70cc cylinder,Fast Arrow topplock,ostrypt insugningsplatta till originalets 13mm förgasare och ett ostryp avgassystem.
Cylindern var dyr redan då över 800:- men jag skulle bara ha den Eurocilindro (dagens Athena) var enda alternativet men den saknade fönsterkolv och sades då inte vara lika vass....vilket jag inte tror stämmde,då Eurocilindro gjorde riktigt fina grejer.
Trimgrejerna fick jag för övrigt av tomten (mamma och pappa betalade) resten är historia och där var min start vad det gäller big bore kits.

22 år senare plockar jag upp en Autisa cylinder från originalkartongen där det vilat sen tillverkningen 1987,dock inte till Honda utan till Puch.
ÄNTLIGEN har jag fått tag på detta mytomspunna trimkit från 1980-talets Spanien...NOS t.o.m det vaxade pappret som ligger runt cylindern finns med,klistermärket,instruktionerna,packningarna i påsen.....

Så slutet på ett långt inlägg...ett oanvänt Autisa 47mm 74cc till Puch finns här.
3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej ,

Va de det kitet så låg ute på ebay för ett par veckor sedan ?

mvh

simon_syndaren sa...

Hej,stämmer bra..jag nöp det direkt 199 Euro inklusive frakt.Det är ju ytterst ovanligt att det finns nytt i kartong,så jag klickade "köp nu" fortare än Lucky Luke drar sin revolver...begagnade sönderkörda,utan kolv osv finns ju någon gång till salu..men i NOS utförande så finns nog inte många kit kvar.

Blogger sa...

Sprinter - Function One (160BPM)